Следвайте Гласове в ТелеграмВъпреки неколкочасовите критики от страна на ГЕРБ, БСП

...
Следвайте Гласове в ТелеграмВъпреки неколкочасовите критики от страна на ГЕРБ, БСП
Коментари Харесай

СОС прие 2.6 млрд. лв. бюджет на София. ГЕРБ подкрепиха сметката на Васил Терзиев

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Въпреки неколкочасовите рецензии от страна на ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ, бюджетът на София за 2024 година, препоръчан от кмета Васил Терзиев, бе признат с огромно болшинство - 45 на 15 гласа в 61-членния общински съвет на столицата. Изненадващо поддръжката пристигна освен от групата на ПП/ДБ/ " Спаси София ", която стои зад Терзиев, а също и от ГЕРБ, които преди този момент дълго се противопоставяха на финансовата рамка. Тя бе призната също по този начин и с вота на " Синя София " на проф. Вили Лилков, както и на четиримата самостоятелни общинари, които през февруари се отделиха от " Възраждане ". Против бюджета за т.г. гласоподаваха Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ, " Възраждане " и единственият консултант от Вътрешна македонска революционна организация Карлос Контрера. След вота от " Московска " 33 обърнаха внимание, че през 2023 година и 2022 година бюджетът на София е признат с 33 гласа, през 2021 година и 2020 година - с 32 гласа, а през 2019 година - с 40 гласа.   

До приемането на бюджета за т.г. се стигна след съвсем 4 часов спор, в който ГЕРБ-СДС постоянно повтаряха, че 90% от плановете на Терзиев са повтаряне на последния бюджет на Йорданка Фандъкова (в финансовата стратегия съвпаденията били 95%). Въпреки това съпартийците на Бойко Борисов дълго време бяха извънредно сериозни, въпреки да признаха, че кметът се е вслушал и е присъединил част от настояванията им в окончателния вид. В хода на сесията те желаеха да бъдат признати и други техни оферти. След като някои от допълните точки минаха, ГЕРБ също поддържаха бюджета. " Благодарим за това, че част от нашите оферти бяха признати. Разбира се, доста неща бяха пропуснати в този бюджет. Гарантирам ви, че това ще наложи актуализация. Подкрепихме с изключително мнение, тъй като София не може да остане без бюджет, това щеше да сложи нашия град в невиждана обстановка. Продължаваме да сме съпротива ", разяснява шефът на финансовата комисия Димитър Вучев.         

Групата на Българска социалистическа партия още първоначално съобщи, че няма да поддържа бюджета за 2024 година Според водача Иван Таков препоръчаният вид не дава изясненост за политиките, които ще се организират през тази година. Въпреки че ръководителят на БСП-София удостовери, че към 15 на 100 от техните оферти са включени, Таков разясни, че това не е задоволително. " Очаквахме доста по-смели дейности. Това, което виждаме, е добре познатият ни бюджет на ГЕРБ с малко разбъркване. Разбираме, че това е първият бюджет, който най-многобройната политическа група, кметът и администрацията вършат, само че точно по тази причина чакахме много по-смели ходове от тях ", сподели Таков. Той разясни, че Българска социалистическа партия е щяла да гласоподава " за " бюджета, в случай че Терзиев се е съобразил напълно с техните други възможности. " Успяхме да извадим към 72 млн. лева повече и ги разпределихме по метод, който е извънредно значим и би бил потребен за града. Общинските жилища, здравната и просветителната инфраструктура и запазването на зелените площи са главните наши цели ", сподели шефът на социалистите.

В края на януари кметът Васил Терзиев разгласи рекорден план за общински бюджет - 2.576 млрд.лв. След това зам.-кметът по финансите Иван Василев усили приходната му част с още 53.9 млн.лв. с анонс, посредством по този начин се включват част от предложенията на ГЕРБ, Българска социалистическа партия и на други политически групи в СОС. По време на дебатите Василев неведнъж благодари за интензивността на останалите обединения, съвсем всички от които се дефинират като съпротива на ПП/ДБ/СС. И ГЕРБ-СДС, и Българска социалистическа партия желаеха завишаване на приходите от налог здания и от таксата за покупко-продажби с недвижими парцели, а също и от данъка за МПС. При приходите от парцели ГЕРБ-СДС заложиха покачване с 40 млн.лв. над сбора в бюджета на Терзиев, а Българска социалистическа партия - с 33 млн.лева повече доходи.

В последна сметка зам.кметът Василев внесе съединителен отчет, а Терзиев конкретизира, че при корекциите бюджетът е допълнен с 10 нови оферти на ПП/ДБ/СС, ГЕРБ, Българска социалистическа партия, " Синя София ", Вътрешна македонска революционна организация и самостоятелни съветници. " Допълнително 8 млн. лева са ориентирани за финансиране на общинските лечебни заведения за действия, които не са включени в здравното обезпечаване. 5.4 млн. лв. в допълнение са планувани за поправки в здания на детски градини и учебни заведения. Ще бъде осъществено възобновяване на ДГ № 64 в регион “Люлин ”, създаване на нова детска градина в Кокаляне, регион „ Панчарево “, както и ремонт на постройката на бившето 13-то ОУ учебно заведение в регион “Възраждане ”. Отделно в допълнение 3.2 млн. лева ще бъдат ориентирани за построяването на две нови учебни спортни зали. Те ще са надлежно към 51-о СУ и 79-о СУ в регионите „ Красно село “ и „ Люлин ", изброи кметът.

" С 1.5 млн. лева се финансират поправки в читалищата и общинските културни институти, а половин милион лв. се насочват за опазването на културното завещание. Предвидени са средства и за ремонт на ветеринарната клиника в регион „ Връбница “ и приюта за безстопанствени кучета в Долни Богров. За тяхното възобновяване в предлагането за новия бюджет са включени общо 800 хиляди лева, продължава той. В сферата на транспортното обслужване на жителите се плануват 5.6 млн. лв. за

обезщетения за преференциални карти за градския превоз. Средствата ще отидат за финансирането на картите на възпитаници и студенти, които ще заплащат по-малко за пътуването си в градския превоз.

Още 2.5 млн. лв. ще бъдат вложени в настоящите поправки на пътища за построяването и поддържането на уличната мрежа в града. Обект, който в допълнение се включва, е главен ремонт на ул. “Балкан “ в регион “Възраждане ”.
В бюджета ще има 1 млн. лева повече за видеонаблюдение и уголемение на системата от камери, както и за придобиване на уреди и машини в региона на предварителната защита и сигурността. 5 млн. лв. ще бъдат вложени и за придобиване на земя.

Инфо: segabg.com

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР